21 Ağustos 2021 Cumartesi

Tel Örgü Uygulaması

  Hiç yorum yok

Güvenlik, hayatımızda karşılamamız gerekli ihtiyaçlardan biridir. Hatta yeri ve konumuna göre güvenlik, en öncelikli çözmemiz gereken hususlardan birisi de olabilir. Karşılanması gereken güvenlik çeşidine göre durumlar farklılık da arz edebilir. Sahip olduğumuz tüm değerlerin barındığı yerleri, yani evimizi veya arazimizi korumak amacıyla ihtiyaç duyduğumuz koruma sistemi ise çevre güvenlik sistemleridir.

Çevre güvenlik sistemleri Tel örgü, adı üzerine bir sistemdir ve alt elemanlardan oluşur. Bu alt elemanlar çevre güvenlik sistemleri, ışıklandırmalar, sensörler, kamera sistemleri ve benzerleridir. En önemli ve en etkili elemanlardan birisi, ve hatta olmazsa olmaz diyeceğimizi, tel örgü sistemleridir. 

Halk arasında genellikle tel örgü sistemleri, çit sistemleri veya fens teli sistemleri olarak kullanılan terimler, tüm sistemleri belirten genel isimlerdir. Ankara Fens Şirketi olarak Yüksek Güvenlik Çitleri olarak belirttiğimiz bu sistemler, gelişen teknolojinin de yardımıyla çok daha etkili ve dayanıklı, farklı ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çevre güvenlik sistemlerinin iki temel amacı vardır;

Belirli bir alanın sınırlarını belirlemek,

Sınırlarını belirlediğimiz bu alana ulaşımı veya giriş/çıkışları zorlaştırmak/engellemek.


Bazen doğrudan güvenliği sağlamak amaçlanırken, bazen de size ait bir arazinin belli edilmesi amacıyla da tel örgü sistemleri kullanılabilir. Çok karşılaşılan sorunlardan biri, çok göz önünde bulunmayan bazı arazilerin farklı şahıs ya da kurumlar tarafından gasp edilmeleridir. Size ait bir araziyi uzun süre kontrol etmediğinizde belli bir kısmının ya da tamamının, komşu ya da komşu olmayan kimselerce, bilinçli veya bilinçsiz olarak kullanılıyor olması istenmeyen bir durumdur. Bu gibi durumlarda, aslında yalnızca sınırları belirlemek için bile fens teli veya tel örgü sistemleri kullanılmalıdır.

Peki çevre güvenlik sistemleri hangi kanun, usul veya esaslara göre kurulur? Ülkemizde bu işlemleri düzenleyen hukukî unsurlar nelerdir? Kendi arzumuz doğrultusunda istediğimiz sistemi kurabilir miyiz? Ankara Fens Şirketi olarak bugün, sizi bu konularda aydınlatmaya yönelik faydalı bir makale hazırladık.

Tel Örgü Uygulama Kuralları Nelerdir

Ülkemizde, tüm hukuk devletlerinde olduğu gibi kanunlar hiyerarşisi mevcuttur. Buna göre hayatımızdaki düzenlemeler uluslararası anlaşmalar, anayasa, kanunlar, tüzükler, yönetmelikler, diğer düzenlemeler şeklinde birbirini tamamlayan bir sistem doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Yapmış olduğumuz hukuksal incelemeler doğrultusunda, çevre güvenlik sistemleri uygulamasının ne şekilde yapılacağının, çeşitli alt düzenlemelerle belirlendiğini tespit ettik.

Bu düzenlemelerden bahsetmeden önce, genel olarak kurallardan bahsetmek isteriz. Öncelikle, bu tür sistemleri doğrudan düzenleyen bir kural yazılı hukukta mevcut değildir. Genellikle imar konularında veya belirli alanların ne şekilde kullanılacağının belirlendiği mevzuatlarda konu düzenlenmiştir.

Diğer bir konu ise, düzenlemeye esas alanların statüsü hakkındadır. Genel olarak üç farklı arazi statüsü vardır;


Şahsa ait araziler,

Kurumsal araziler,

Devlet arazileri.

Yapılan düzenlemelerde arazilerin statü farklılıklarına göre uygulama farklılıkları da mevcuttur. Şimdi bu düzenlemelerden bahsedelim.

… Şehri İmar Yönetmeliği

Eğer araziniz bir belediye sınırları içinde ise, o ile ait imar yönetmeliğine bağlı olarak düzenleme yapılır. Örneğin Ankara İmar Yönetmeliği Madde 8.16 aşağıdaki ifadeyi barındırır;

Ön Bahçe Duvarları:

Bahçe duvarlarının yol üstüne isabet eden kısımlarının yaya kaldırımından itibaren yükseklikleri, harpuşta dâhil (1.00) m.yi geçemez. Bu duvarların üzerinde ayrıca görüşü kapamayacak şekilde (1.00) m. yükseklikte parmaklık yapılabilir. Meyilli yerlerde yüksekliği yaya kaldırımından (1.00) m.yi aşmamak üzere kademelendirilebilir.

Yan ve Arka Bahçe Duvarları:

Bu duvarların tabii veya tesviye edilmiş zeminden yüksekliği (1.50) m.yi geçemez. Ayrıca bunların üzerine görüşe engel olmayacak şekilde (1.00) m. yüksekliğinde parmaklık yapılabilir. 

Resmi ve Umumi binalar ile sanayi tesislerinin (Okul, hastane, cezaevi, ibadet yerleri, elçilik, sefarethane vb.) özellik arz eden bina ve bahçe duvarları bu madde hükmüne tabi değildir.

Bu yönetmeliğe göre, eğer bir bahçe duvarı söz konusu değilse, arazilerin yola bakan taraflarında asgarî 2.00 m., arkaya bakan taraflarında ise asgari 2.50 m yüksekliğe kadar tel örgü sistemi yapılabilir. Ayrıca sanayi tesisi, veya fabrika gibi statüsü farklı arazilerin uygulamaları farklılık arz eder.

Eğer arazi belediye sınırları dışında, fakat imar planlı bir alanda ise bu yönetmeliğe tabidir. Bu yönetmeliğinin 43. maddesine  göre ise arazilerin yol tarafındaki cephe hatları, tesviye edilmiş topraktan asgarî 1.50 m, diğer tarafta ise 3.00 m yüksekliğe sahip olabilir.

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği


Eğer arazi imar planının olmadığı bir bölgede ise, bu yönetmeliğin 34. maddesi uyarınca, yol tarafında asgarî 2.00 m., diğer taraflarda ise 2.50 m yükseklik mevcuttur.

Bu uygulamalar aslında bahçe duvarı yükseklikleri ve parmaklıkları düzenlediği halde, fens teli yapım sınırları kapsamında değerlendirilebilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu düzenlemelerin haricinde, farklı amaçlarla hazırlanmış mevzuatlar da mevcuttur. Örneğin Orman Kanununun 16. maddesi uyarınca maden izni verilen alanların kafes tel çit ile ihata edileceği, metal veya beton çit direklerinin kaç metre olacağı, köşe noktalarına dikilecek çit direklerine varıncaya dek ayrıntılarıyla belirtilmiştir.

Başka bir örnek olarak 1553 Sayılı Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliği’nde hangi alanlarda, hangi mesafelerde ve hangi esaslarda tel örgülerin kurulacağı belirtilmektedir.

Güvenliğimizi düşünürken kurallara aykırı uygulamalar yapmak, cezaî yaptırımlarla karşılaşmamıza ve gereksiz yere para ve zaman kaybetmemize neden olabilir. Bu nedenle tel örgü, beton direkli tel çit veya panel çit uygulayacağımız alanları iyi araştırmalı, kurallar ve düzenlemelere uygun sistemler inşa etmeliyiz. Ankara Fens Şirketi olarak adlî uzmanlarımız her zaman size yardımcı olmaya hazırdır. Size gerek kanunî mevzuat konularında, gerekse fiyatlar konusunda yardımcı olabilmemiz için lütfen bizimle iletişime geçin. Tel örgü uygulaması için sayfamıza bakabilirsiniz http://www.panelcitankara.com/urundetay/tel-orgu-sistemleri

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder